'˜Yayalar İçin 5 Adımda Güvenli Trafik' kapsamında vatandaşlara bilgilendirme yapıldı

Edirne'de '˜Yayalar İçin 5 Adımda Güvenli Trafik' uygulaması gerçekleştirildi. '˜Karayolu Trafik Haftası' dolayısıyla etkinliğe katılan Vali Canalp, yayaların ve sürücülerin trafik kurallarına uyması gerektiğini belirtti.

'˜Yayalar İçin 5 Adımda Güvenli Trafik' kapsamında vatandaşlara bilgilendirme yapıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

'˜Yayalar İçin 5 Adımda Güvenli Trafik' uygulaması gerçekleştirildi. Edirne İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şubesi ekiplerince Trafik Haftası etkinlikleri kapsamında Eski Cami Kavşağı'nda uygulama yapıldı.

                              

                Eski Cami Kavşağı'nda bulunan yaya geçidinde gerçekleştirilen uygulamaya katılan Edirne Valisi Ekrem Canalp, İl Emniyet Müdürü Mustafa Alçalar ve Jandarma Komutanı Albay Abdülkadir Seri vatandaşlara broşür dağıtarak bilgilendirdi. '˜Karayolu Trafik Haftası' etkinlikleri kapsamında vatandaşları bilgilendiren jandarma ve polis ekipleri, yaya geçidi kullanımı konusunda dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

 

                Yayaların yaya geçitlerine adım attıktan sonra taşıtların durması ve önceliğin yayalara verilmesi yönünde bir uygulamaya başladıklarını ifade eden Edirne Valisi Ekrem Canalp, 3 yıl önce tüm Türkiye'de başlatılan '˜Trafikte öncelik yayaların' mottosunu benimsediklerini dile getirdi.

'Yaya güvenliğini de ön planda tutmaya devam etmemiz gerekiyor'

                Yaya önceliğine vurgu yapmak için geçen yıl yaya geçitlerine kırmızı çizgi çektiklerini belirten Vali Canalp, 'Buradaki amaç da yaya önceliğini vurgulayan yaklaşımı bir kez daha toplumumuzun gündemine koymaktı. Yayalara trafikte öncelik verirken ayı zamanda yaya güvenliğini de ön planda tutmaya devam etmemiz gerekiyor. Uygulama esnasında bir vatandaşımız '˜ben de Avrupa'da görüyorum. Yaya geçidinde yaya adımını attığı anda trafik duruyor' dedi. Bu doğrudur Avrupa'da da bu şekilde uygulamalar vardır. Bu sadece yaya geçitlerinde geçerlidir. Bu şekilde belirlenmiş olan yaya geçitlerinde taşıtlar zınk diye durur. Taşıtların da yayaların da bir hukuku var. Herkesin kendi hukukuna mutlaka saygı göstermesi gerekiyor' dedi.

'Trafikte öncelik yayaların'

Trafikte önceliğin yayalara verilmesi gerektiğini hatırlatan Vali Canalp, 'Trafikte önceliğin yayalara verilirken aynı zamanda dikkat edilmesi gereken başka bir şey daha var. Yayaların da yaya geçidini kullanırken kurallara mutlaka dikkat ederek karşıya geçmeleri gerekiyor. Bunun için de kaldırımları kullanıyorsak eğer yola inmeden kaldırımda kalmak, yaya yolları nerdeyse onları kullanmaya devam etmemiz gerekiyor. İkinci konu da geceleri yaya geçidini kullanıyorsak siyah giysiler değil, daha fosforik giysiler giymeliyiz. Trafik ışıklarını takip ederek yaya geçitlerini kullanmalıyız. Bir başka konu da yayalarımız bazen yaya geçidinin dışına taşıyorlar. Yaya geçitlerinin dışındaki alanlardan karşıdan karşıya geçme eğilimleri oluyor. Bunlardan vazgeçmeliyiz' şeklinde konuştu.

'Trafikte cep telefonu kullanımı kazalara sebebiyet veriyor'

Yaya geçidi ve trafikte cep telefonu kullanımının kazalara yol açtığına dikkat çeken Vali Canalp, 'Çağın hastalığı haline gelen cep telefonu kullanımının da yaya geçidi ve trafikte farklı konulara sebebiyet vermeye başladı. Telefon kullanırken karşıya geçme, ya da telefonla konuşarak araç sürme beraberinde kazaları meydana getirebiliyor. Yayanın karşıdan karşıya geçerken cep telefonu kullanmaması, sürücünün de araç kullanırken telefonla ilgilenmemesi gerekiyor. Cep telefonuna odaklanınca karşıdan karşıya geçen yayayı görmeyebilirsiniz. Bu noktada sürücü trafiğe odaklanacak yayayı görecek, yaya da kendisi de karşıdan karşıya geçmeye odaklanacak. Bunlardan bir zincir kırıldığı zaman trafik güvenliği de her seferinde riske girmiş oluyor. Ortaya çıkan risklerden bazıları da maalesef kaza ile sonuçlanıyor' ifadelerini kullandı.

'Daha güvenli bir trafiğe ulaşma imkânını elde edeceğiz'

Trafik görevlilerinin duyarlılığı arttırmak için vatandaşları bilgilendirdiğini aktaran Vali Canalp, 'Bunların çok faydalı olduğunu görüyoruz. Geçen gün yaptığımız uygulamada arka koltukta oturan 4 yaşındaki bir evladımız emniyet kemeri takıyordu ama nine takmıyordu. Neden 4 yaşındaki evladımız takıyor da yan taraftaki ninemiz takmıyor. Çünkü biz 4 yaşındaki evladımıza farklı şekildeki bilinçlendirme eğitimleriyle ulaşmayı başardık. Ona arka tarafta oturanın da emniyet kemeri takması gerektiğine ilişki bilgiyi verdik. O bu bilinçlenmeye ulaştı. Biz diğer taraftaki 70 yaşındaki ninemize de bunu anlatmamız gerekiyor. Onu da anlattığımız zaman herkesin bu konuda bilinçlendiğini göreceğiz. Bu şekilde bilinçlendirmeleri yaptıkça hep birlikte daha güvenli bir trafiğe ulaşma imkânını elde edeceğiz' dedi.